Kronen en bruggen

Tandartsenpraktijk Zalmhaven

Een kroon is gemaakt van metaal, porselein, metaal-porselein of zirkonium.  Een kroon is eigenlijk een kapje dat precies over een tand of kies heen past. Het komt voor dat een tand of kies afbreekt, of dat het vele male gevuld is waardoor een nieuwe vulling niet meer aan de orde is. Dit is dus om medische redenen, echter wordt er ook wel eens gekozen voor het plaatsen van een kroon om esthetische redenen. Dit kan bijvoorbeeld door enorme verkleuring of een misvormde tand. Een kroon kan ook middels een brug gezet worden als er een tand of kies mist. Ook kan een kroon op een kunstwortel gezet worden en dat noemen we een implantaat.

Voordat u een kroon krijgt, wordt er een deel van u tand afgeslepen. Dat gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Daarna wordt er een afdruk van uw kaak of gebit gemaakt. Dat kan met een afdruklepel waarvoor u even moet happen, of digitaal met een intra orale scanner. De tandarts maakt ook een afdruk van de tegenovergestelde kaak om te zien hoe de tanden en kiezen op elkaar passen. En er wordt gekeken welke kleur de kroon moet krijgen. Met de afdrukken wordt een model gemaakt. De tandarts kan de kroon zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnisch lab.

Afhankelijk van uw gebit zal er als onderdeel van uw behandelplan alvorens aan de kroon wordt begonnen nog een wortelkanaalbehandeling of vulling nodig zijn. Het kan ook zijn dat de tand of kies versterkt moet worden

In afwachting daarvan krijgt u een tijdelijke noodkroon. De behandeling duurt twee tot drie afspraken. Na het plaatsen va neen kroon kunt u last hebben van gevoelige tanden bij warme of koude dranken. Als de gevoeligheid niet afneemt of erger wordt, kunt u altijd contact opnemen met de tandarts.

Openingstijden

Inschrijven bij onze praktijk?
U bent van harte welkom!

Uw tandarts om de hoek

Uitstekend bereikbaar

Persoonlijke zorg en aandacht

Uw zorgvraag staat centraal

Rolstoeltoegankelijk

Onze praktijk is rolstoeltoegankelijk

Vaste tandarts

Voor het hele gezin