Wortelkanaalbehandeling
Tandartsenpraktijk Zalmhaven
Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?
Een wortelkanaalbehandeling is een tandheelkundige procedure waarbij de tandarts de zenuw en pulp van een tand of kies verwijdert. Dit gebeurt meestal als de zenuw en pulp ontstoken of geïnfecteerd zijn als gevolg van tandbederf, een tandbreuk of een trauma aan de tand.
De procedure begint met het verdoven van het gebied rondom de te behandelen tand of kies. De tandarts zal vervolgens een kleine opening maken in de tand om toegang te krijgen tot het wortelkanaal. Met behulp van speciale instrumenten verwijdert de tandarts de ontstoken of geïnfecteerde zenuw en pulp en reinigt en desinfecteert het wortelkanaal. Vervolgens wordt het kanaal opgevuld met een speciaal vulmateriaal om te voorkomen dat er opnieuw bacteriën in het kanaal kunnen groeien.
Na de behandeling wordt de tand of kies gereconstrueerd met een vulling of kroon om de structuur te versterken en te beschermen tegen verdere schade.
Een wortelkanaalbehandeling is over het algemeen een succesvolle manier om een ontstoken of geïnfecteerde tand te redden en pijn te verminderen. Het is belangrijk om te weten dat sommige patiënten na de behandeling enkele dagen tot een week last kunnen hebben van gevoeligheid en pijn rondom de behandelde tand.
Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle, zodat tandbederf in een vroeg stadium kan worden opgespoord en behandeld voordat het zich ontwikkelt tot een ontsteking die een wortelkanaalbehandeling vereist. Goede mondhygiëne, zoals regelmatig poetsen en flossen, kan ook helpen om tandbederf te voorkomen en de gezondheid van de tanden en het tandvlees te behouden.
Uw tandarts om de hoek
Uitstekend bereikbaar

Persoonlijke zorg en aandacht
Uw zorgvraag staat centraal
Rolstoeltoegankelijk
Onze praktijk is rolstoeltoegankelijk

Vaste tandarts
Voor het hele gezin
Signalen van een ontsteking kunnen zijn: gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn. Door middel van een controlefoto of tijdens het vullen van een kies kan een tandarts er ook achter komen dat er een ontsteking is.
Tijdens de behandeling wordt er een foto gemaakt, zodat het duidelijk is hoe de wortels lopen. Vervolgens wordt er een verdoving geplaatst. Daarna plaatst de tandarts een rubberdam. Dit lapje isoleert de kies, zodat de tandarts in een schoon plek kan werken. De tandarts boort de kies op het kauwvlak open en met vijltjes wordt het ontstoken weefsel en de zenuw weggehaald. Vervolgens wordt met een desinfecterend middel de kies gespoeld. Daarna vult de tandarts de schoongemaakte kanalen met rubberen stiftjes en sluit de kies af met een vulling.