Ontstoken wortelkanaal

Tandartsenpraktijk Zalmhaven

Als u symptomen van een ontstoken wortelkanaal ervaart, zoals aanhoudende tandpijn, gevoeligheid voor warmte of kou, gezwollen tandvlees of tandbreuk, neem dan zo snel mogelijk contact op met een tandarts. Een ontstoken wortelkanaal kan ernstige gevolgen hebben voor uw gebit en algehele gezondheid als het niet tijdig wordt behandeld. Schrijf u via de button in bij Tandartspraktijk Zalmhaven!

Uw tandarts om de hoek

Uitstekend bereikbaar

Persoonlijke zorg en aandacht

Uw zorgvraag staat centraal

Rolstoeltoegankelijk

Onze praktijk is rolstoeltoegankelijk

Professionele tandartsen

Voor het hele gezin

Wat is een ontstoken wortelkanaal?

Een ontstoken wortelkanaal, ook wel bekend als Pulpitis, treedt op wanneer bacteriën het binnenste gedeelte van de tand (pulpa) aantasten. Het wortelkanaal bestaat uit kleine kanaaltjes die zich uitstrekken vanuit het tandvlees tot aan het zenuwweefsel en de bloedvaten in de tand. Wanneer bacteriën de pulpa binnendringen en een infectie veroorzaken, kan dit leiden tot een ontstoken wortelkanaal.

Testimonials

Kevin Messak
Lees verder
Dit is echt verreweg de beste tandartspraktijk waar ik geweest ben. Ze nemen echt de tijd voor je, geven je goed advies, en ze nemen je als het ware echt mee in wat er gaat gebeuren en wat ze aan het doen zijn. Veel beter dan die ketens zoals Dental Clinics etc., waar je toch het gevoel krijgt dat het een haastklus is. Top praktijk dus!
Stefan Peters
Lees verder
Geweldige tandarts. Er wordt naar je geluisterd en ze vertellen goed en duidelijk wat ze aan het doen zijn tijdens een behandeling. Je voelt je eerst mens en dan patiënt.
Louis Dijksman
Lees verder
Kortweg 'een hele fijne tandartsenpraktijk', met een uitstekende tandarts en een vriendelijke staf vakbekwame medewerkers. De praktijk ziet er sfeervol, enigszins 'geruststellend' uit, schrijf ik met een glimlach en de apparatuur is uiterst modern. Ik ben er blij mee...
Anouschka Sahtoe
Lees verder
Professionele praktijk, fijne sfeer, duidelijke communicatie, aangename behandeling. Ik heb recent een gaatje laten vullen en heb niet eerder meegemaakt dat dit zo weinig pijn doet. De tandarts hield hier ook goed rekening mee.
E J
Lees verder
Ik ben patiënt bij deze hele lieve tandarts. Dat is ook waarom ik overwogen heb om over te stappen zodat ik alsnog kan worden behandeld door tandarts Doaa. Hele lieve en rustige tandarts. Zelf ben ik een angstige patiënt en heb eindelijk een tandarts gevonden die mij heel goed begrijpt en begeleidt.
Vorige
Volgende

Wortelkanaal ontsteking symptomen

De symptomen van een ontstoken wortelkanaal kunnen variëren, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

  • Aanhoudende tandpijn: Als u aanhoudende of hevige tandpijn ervaart, zelfs in rust, kan dit een teken zijn van een ontstoken wortelkanaal. De pijn kan variëren van een kloppende pijn tot een scherpe en stekende pijn.
  • Gevoeligheid bij warme of koude voedingsmiddelen: Als uw tand gevoelig is voor warme of koude temperaturen kan dit wijzen op een ontstoken wortelkanaal.
  • Zwelling van het tandvlees: Als het tandvlees rondom de geïnfecteerde tand opzwelt, kan dit ook een teken zijn.
  • Tandbederf of zichtbare tandbreuk: Zichtbare tekenen van tandbederf of een gebroken tand kunnen aangeven dat de infectie zich naar het wortelkanaal heeft verplaatst.
  • Pus of een slechte adem: Als u pus opmerkt in de buurt van de geïnfecteerde tand of een onaangename geur uit de mond ruikt, kan dit wijzen op een ontsteking in het wortelkanaal.

Een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling begint met het verdoven van het gebied rondom de te behandelen tand of kies. Vervolgens maakt de tandarts een kleine opening in de tand om toegang te krijgen tot het wortelkanaal. De tandarts verwijdert voorzichtig de ontstoken of geïnfecteerde zenuw en pulp en reinigt het wortelkanaal grondig. Daarna wordt het kanaal opgevuld met een speciaal vulmateriaal om te voorkomen dat de bacterie weer kan groeien. Na de behandeling wordt de tand of kies gereconstrueerd met een vulling of kroon om de structuur te versterken en verdere schade te voorkomen.

Ontstoken wortelkanaal voorkomen

Om het risico op een wortelkanaalbehandeling te verminderen, is een periodieke controle bij de tandarts heel belangrijk. Hierdoor kan tandbederf in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld voordat het zich ontwikkelt tot een ontstoken wortelkanaal. Daarnaast is het handhaven van goede mondhygiëne, zoals regelmatig poetsen en flossen, van groot belang om tandbederf te voorkomen en de gezondheid van de tanden en het tandvlees te behouden. Een uitgebalanceerd dieet met weinig suiker en veel vezels, fruit en groenten kan ook bijdragen aan gezonde tanden en tandvlees. Beperk de consumptie van zoete en plakkerige voedingsmiddelen, omdat deze de groei van bacteriën in de mond kunnen bevorderen. Als u last heeft van tandbederf, laat het dan zo snel mogelijk behandelen. Onbehandelde gaatjes kunnen zich uitbreiden naar het wortelkanaal en een infectie veroorzaken.

Op zoek naar een tandarts om een ontstoken wortelkanaal te behandelen? Maak een afspraak bij Tandartspraktijk Zalmhaven en ervaar de hoogwaardige tandheelkundige zorg die wij te bieden hebben. We kijken ernaar uit om u te verwelkomen en te zorgen voor een stralende en gezonde glimlach! Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tandarts Rotterdam West en tandarts Rotterdam centrum.