Periodieke controle

Tandartsenpraktijk Zalmhaven

Een periodieke controle nodig?

De periodieke controle bij de tandarts is een belangrijk onderdeel van de tandheelkundige zorg. Dit is een afspraak waarbij de tandarts de algemene gezondheid van het gebit controleert en eventuele problemen opspoort voordat ze ernstiger worden. Hieronder staan enkele zaken die tijdens een periodieke controle kunnen plaatsvinden:

  1. Mondonderzoek: De tandarts zal de mond van de patiënt onderzoeken om te controleren op eventuele tandheelkundige problemen zoals gaatjes, tandvleesaandoeningen, afwijkingen of andere problemen. De tandarts kan ook controleren op eventuele problemen met de beet en de kaakgewrichten.

  2. Tandheelkundige reiniging: De tandarts kan een professionele reiniging van de tanden en het tandvlees uitvoeren om tandplak en tandsteen te verwijderen. Dit kan helpen om tandheelkundige problemen te voorkomen en de mond gezond te houden.

  3. Röntgenfoto’s: De tandarts kan röntgenfoto’s maken om de conditie van het gebit beter te kunnen beoordelen en eventuele verborgen problemen op te sporen.

  4. Bespreken van eventuele problemen: Als er problemen worden gevonden tijdens de controleafspraak, zal de tandarts deze met de patiënt bespreken en uitleggen wat er aan de hand is en welke behandeling nodig is.

  5. Advies over tandheelkundige zorg: De tandarts kan advies geven over hoe de patiënt zijn of haar tanden en tandvlees het beste kan verzorgen om tandheelkundige problemen te voorkomen. Dit kan onder andere gaan over het gebruik van tandenborstels, tandpasta en mondwater.

Het doel van de periodieke controle is om tandheelkundige problemen in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen, voordat ze ernstiger worden en meer ingrijpende behandelingen vereisen. Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te blijven gaan voor deze controleafspraken, bijvoorbeeld eens per halfjaar of jaar. Zo kan de mond gezond gehouden worden en eventuele problemen op tijd worden aangepakt. Door regelmatige controle en goede mondhygiëne kunnen de meeste tandheelkundige problemen worden voorkomen.

Uw tandarts om de hoek

Uitstekend bereikbaar

Persoonlijke zorg en aandacht

Uw zorgvraag staat centraal

Rolstoeltoegankelijk

Onze praktijk is rolstoeltoegankelijk

Vaste tandarts

Voor het hele gezin

Het is zo dat gaatjes en ontstekingen onder het tandvlees ongemerkt opgelopen worden en zo ook groeien zonder er iets van te merken. Dat is zonde, omdat het tandglazuur maar een keer aangetast kan worden en als het onnodig was. U kunt de aantal keren controle ook bespreken met de tandarts, afhankelijk van uw gebit.

Mocht de tandarts tijdens de controle iets tegenkomen wat op tijd nog gered kan worden is dat altijd beter. De tandarts zal kijken naar de tanden, kiezen, de tong, wangen en lippen. Bij deze check-up zal alles genoteerd worden en mocht er wat opgemerkt worden zal dit genoteerd worden en in sommige gevallen zal er voor verder onderzoek verwezen worden naar de kaakchirurg.

De controle is bedoeld om te kijken naar gaatjes, of de oude vullingen hun werk nog goed doen en goed aansluiten  op de kiezen of tanden. Soms is er een röntgenfoto nodig om te kijken onder de vullingen, of daar geen nieuwe gaatjes ontstaan of ontstekingen. Verder zal er gekeken worden of de kronen nog goed zitten en de aansluiting daarvan nog naar wens is.

De tandarts zal dan constateren of er actie nodig is middels een nieuwe behandeling. Dit zal via een nieuwe afspraak gaan. U zult dan bij de nieuwe behandeling geholpen kunnen worden door de tandarts zelf, de mondhygiënist of de preventie-assistent.

Testimonials

E J
Lees verder
Ik ben patiënt bij deze hele lieve tandarts. Dat is ook waarom ik overwogen heb om over te stappen zodat ik alsnog kan worden behandeld door tandarts Doaa. Hele lieve en rustige tandarts. Zelf ben ik een angstige patiënt en heb eindelijk een tandarts gevonden die mij heel goed begrijpt en begeleidt.