Vullingen en gaatjes

Tandartsenpraktijk Zalmhaven

Wat is een vulling?

Het vullen van gaatjes is een veelvoorkomende behandeling bij de tandarts om tandbederf te herstellen en te voorkomen dat het zich verder verspreidt. Tandbederf wordt veroorzaakt door bacteriën die zich op de tanden en kiezen hechten en suikers omzetten in zuur, wat het tandglazuur aantast. Hierdoor ontstaat er een gaatje in de tand, wat zich verder kan uitbreiden tot in de tandzenuw en tot ernstige pijn en infecties kan leiden.

Het vullen van gaatjes gebeurt meestal in twee stappen. De eerste stap is het verdoven van de pijnlijke tand of kies met een lokale verdoving. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de patiënt pijn of ongemak ervaart tijdens de behandeling. Vervolgens verwijdert de tandarts het beschadigde tandweefsel met behulp van een boor. Als al het aangetaste weefsel is verwijderd, wordt de tand of kies gereinigd en drooggelegd.

Daarna volgt de tweede stap: het vullen van het gaatje. De tandarts plaatst eerst een laagje composiet in de tand om de lege ruimte op te vullen. Composiet is een witte vulling die er natuurlijker uitziet dan amalgaam, dat een zilverkleurige kleur heeft. De tandarts zal vervolgens de vulling vormgeven en uitharden met behulp van een speciale lamp. Na het uitharden wordt de vulling gepolijst om de tand of kies er natuurlijk uit te laten zien.

Het vullen van gaatjes is een relatief eenvoudige en pijnloze behandeling die meestal in één afspraak kan worden afgehandeld. Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle, zodat tandbederf in een vroeg stadium kan worden opgespoord en behandeld voordat het zich ontwikkelt tot een ernstiger probleem. Het is ook belangrijk om een goede mondhygiëne te behouden, door regelmatig te poetsen en flossen en door suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen te vermijden of te beperken.

Uw tandarts om de hoek

Uitstekend bereikbaar

Persoonlijke zorg en aandacht

Uw zorgvraag staat centraal

Rolstoeltoegankelijk

Onze praktijk is rolstoeltoegankelijk

Vaste tandarts

Voor het hele gezin

Zoals gezegd is een gaatje eigenlijk tandbederf of een stukje afgebroken kies. Het tandbederf wordt verwijderd en het gaatje wordt gevuld met een vulling om het kauwen weer op orde te brengen en natuurlijk om de pijn die door verdere tandbederf ontstaat te voorkomen. Waar vullingen ook voor worden gebruikt zijn blootliggende tandhalzen. Dit kan wel eens voorkomen wanneer de tandvlees teruggetrokken is (het kan door allerlei oorzaken komen). En teruggetrokken tandvlees betekent dat de tandhalzen ongedekt zijn en gevoelig worden van allerlei invloeden van buitenaf zoals warme dranken of van koude dranken. Een vulling kan een oplossing zijn voor het afdekken van deze bloot gekomen tandhalzen.

Het tandbederf wordt veroorzaakt door bacteriën die op je tanden zitten. Wordt het balans in de mond verstoord, (door bijvoorbeeld veel suikermomenten op een dag) zullen de slechte bacteriën groeien en beginnen ze de tandglazuur aan te tasten totdat ze diep in een tand of kies gaan zitten, met als tandbederf als gevolg. Soms zijn deze slechte bacteriën al een enige tijd bezig zonder dat wordt opgemerkt. Zodra het pijn gaat doen betekent het dat de bacteriën al diep zitten. Om te voorkomen dat ze zich tot aan de wortels nestelen en allerlei ontstekingen gaan veroorzaken gebruikt de tandarts een boor en als het nodig is vooraf een verdoving. Hiermee wordt het tandbederf verwijder, de kies of tand helemaal drooggemaakt en vervolgens het geboorde oppervlakte ruw gemaakt om een hechtende plek te maken voor een vulling. Voordat er wordt gevuld zal er een speciale lijm laag gebruikt worden. Vervolgens zal de tandarts de vulling aanbrengen. Het uitharden van de vulling gebeurt met een uithard lamp en vervolgens wordt de vulling mooi afgeslepen naar de vorm van de tand of kies.

Testimonials

E J
Lees verder
Ik ben patiënt bij deze hele lieve tandarts. Dat is ook waarom ik overwogen heb om over te stappen zodat ik alsnog kan worden behandeld door tandarts Doaa. Hele lieve en rustige tandarts. Zelf ben ik een angstige patiënt en heb eindelijk een tandarts gevonden die mij heel goed begrijpt en begeleidt.