Preventie en mondhygiëne

Tandartsenpraktijk Zalmhaven

Op zoek naar een mondhygiënist?

Gebitsreiniging bij de tandartsenpraktijk is een belangrijk onderdeel van de tandheelkundige zorg en kan helpen om de mond gezond te houden. Tandartsen zijn opgeleid om een breed scala aan tandheelkundige problemen te behandelen en te voorkomen, waaronder tandbederf, tandvleesaandoeningen en tandverlies.

Tijdens een gebitsreiniging zal de tandarts plak en tandsteen verwijderen van de tanden, kiezen en het tandvlees. Plak is een kleverige, door bacteriën veroorzaakte laag die zich op de tanden vormt en uiteindelijk kan leiden tot gaatjes en tandvleesaandoeningen. Tandsteen is een harde, verkalkte versie van plak die zich aan de tanden hecht en kan leiden tot ernstige tandheelkundige problemen als het niet wordt verwijderd.

Gebitsreiniging kan ook helpen bij het voorkomen van tandvleesaandoeningen, waaronder gingivitis en parodontitis. Tandvleesaandoeningen kunnen leiden tot bloedend tandvlees, terugtrekkend tandvlees, slechte adem en zelfs tandverlies. Het is daarom belangrijk om tandplak en tandsteen regelmatig te laten verwijderen door een tandarts om deze problemen te voorkomen.

Naast het verwijderen van tandplak en tandsteen, zal de tandarts ook controleren op gaatjes en andere problemen. Als er problemen worden gevonden, kan de tandarts ze vroegtijdig behandelen voordat ze ernstiger worden. Bijvoorbeeld, als er beginnende gaatjes worden gevonden, kan de tandarts deze vullen voordat ze dieper in de tand doordringen en meer schade veroorzaken.

Regelmatige gebitsreiniging kan ook helpen om tandheelkundige problemen in de toekomst te voorkomen. Door regelmatig naar de tandarts te gaan en gebitsreiniging te ondergaan, kan je tanden en tandvlees gezond blijven en kunnen problemen in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld.

Het wordt aanbevolen om minstens tweemaal per jaar een gebitsreiniging bij de tandartsenpraktijk te ondergaan. Mensen met een hoger risico op tandheelkundige problemen, zoals rokers of mensen met diabetes, kunnen vaker bezoeken nodig hebben. Door regelmatige gebitsreiniging bij de tandartsenpraktijk kan je mond gezond blijven en kan je tandheelkundige problemen voorkomen of vroegtijdig behandelen.

Uw tandarts om de hoek

Uitstekend bereikbaar

Persoonlijke zorg en aandacht

Uw zorgvraag staat centraal

Rolstoeltoegankelijk

Onze praktijk is rolstoeltoegankelijk

Vaste tandarts

Voor het hele gezin

Zodra de tandplak is verkalkt kan het niet meer worden verwijderd met een tandenborstel. Dit zal dan door een behandelaar (tandarts, preventie assistent of tandarts) worden verwijderd.

Tandsteen kan zowel handmatig worden weggeschrapt als door een trilapparaat die de tandsteen losmaakt van de tanden. Na het verwijderen van de tandsteen kunnen de tanden ruw aanvoelen en is het daarom belangrijk dat de tanden worden gepolijst met een polijstpaste en een draaiend borsteltje.

Zoals eerder gezegd kan tandplak omgezet worden naar tandsteen, maar waarom is tandsteen zo erg? Allereerst vanwege hygiënische redenen en esthetische redenen, maar ook erg belangrijk is dat de verdere groei van tandsteen kan zorgen voor tandvleesontstekingen. En dit laatste is erg belangrijk om te voorkomen.

Preventie van tandsteen is natuurlijk erg belangrijk en daarom wordt er wereldwijd geadviseerd om twee maal daags de tanden te poetsen (minimaal een half uur na een maaltijd) en de ruimte tussen de tanden te reinigen met bijvoorbeeld tanden flos.

Testimonials

E J
Lees verder
Ik ben patiënt bij deze hele lieve tandarts. Dat is ook waarom ik overwogen heb om over te stappen zodat ik alsnog kan worden behandeld door tandarts Doaa. Hele lieve en rustige tandarts. Zelf ben ik een angstige patiënt en heb eindelijk een tandarts gevonden die mij heel goed begrijpt en begeleidt.