Kunstgebitten, uitneembare protheses

Tandartsenpraktijk Zalmhaven

Wanneer heb ik een kunstgebit nodig?

Een kunstgebit, ook wel een gebitsprothese genoemd, is een uitneembare tandheelkundige vervanging voor ontbrekende tanden en tandvlees. Het kan worden gebruikt als alle tanden ontbreken (volledige prothese) of als slechts een deel van de tanden ontbreekt (partiële prothese). Een kunstgebit is meestal gemaakt van acryl en wordt op maat gemaakt voor de patiënt.

Een uitneembare prothese, ook wel partiële plaatprothese genoemd, is een uitneembare tandheelkundige vervanging voor slechts een deel van de tanden en tandvlees. Het wordt gebruikt om ontbrekende tanden te vervangen en kan worden vastgemaakt aan bestaande tanden of implantaten. Een uitneembare prothese is meestal gemaakt van acryl en heeft klammers die vasthaken op de bestaande tanden.

Een kunstgebit of uitneembare prothese is een oplossing voor mensen die tanden hebben verloren als gevolg van cariës, tandvleesaandoeningen, trauma of andere oorzaken. Het kan helpen bij het verbeteren van de mondgezondheid en bij het verbeteren van het vermogen om te kauwen, praten en lachen. Het kan ook helpen bij het herstellen van het zelfvertrouwen van een persoon door het uiterlijk van de tanden te verbeteren.

Het proces van het krijgen van een kunstgebit of uitneembare prothese begint met een consult bij de tandarts om te bepalen of dit de beste optie is voor de patiënt. De tandarts zal dan een afdruk maken van de mond om de prothese op maat te maken. Het kan enige tijd duren voordat de prothese klaar is, omdat er meerdere afspraken nodig zijn om het passend te maken.

Het onderhoud van een kunstgebit of uitneembare prothese omvat het dagelijks schoonmaken van de prothese en het regelmatig bezoeken van de tandarts voor controle en aanpassingen. Een goede mondhygiëne, inclusief het poetsen van het tandvlees en het schoonmaken van de prothese, is essentieel voor het behoud van een gezonde mond en een langdurig gebruik van de prothese.

Uw tandarts om de hoek

Uitstekend bereikbaar

Persoonlijke zorg en aandacht

Uw zorgvraag staat centraal

Rolstoeltoegankelijk

Onze praktijk is rolstoeltoegankelijk

Vaste tandarts

Voor het hele gezin

Een prothese kunt u uit uw mond nemen. Bij bruggen, kronen of implantaten is dit niet mogelijk. Er zijn plaatprotheses en frameprotheses.

Een plaatprothese is een roze tandvleeskeurig kunsthars met daarin de verankerde kunsttanden en kunstkiezen. De plaatprothese zit eventueel vast met ankertjes aan de overgebleven tanden of kiezen. 

De frameprothese is gemaakt van metaal. Over dit metaal is het roze tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daar zitten de kunsttanden of kunstkiezen op bevestigd. De frameprothese kan op twee verschillende manieren worden bevestigd. Met metalen ankertjes die om enkele tanden of kiezen klemmen of met een soort slotje. Hierbij wordt het slotje aan een kant vastgemaakt aan een tand of kies. De andere kant zit bevestigd aan de prothese. De prothese kan op deze manier van het slot afgeschoven worden. Het slotje is niet zichtbaar. Een ankertje is vaak wel zichtbaar.

Testimonials

E J
Lees verder
Ik ben patiënt bij deze hele lieve tandarts. Dat is ook waarom ik overwogen heb om over te stappen zodat ik alsnog kan worden behandeld door tandarts Doaa. Hele lieve en rustige tandarts. Zelf ben ik een angstige patiënt en heb eindelijk een tandarts gevonden die mij heel goed begrijpt en begeleidt.