Kronen en bruggen

Tandartsenpraktijk Zalmhaven

Wat is het verschil tussen kronen en bruggen?

Kronen en bruggen zijn tandheelkundige restauraties die worden gebruikt om beschadigde, ontbrekende of verzwakte tanden te herstellen en de functionaliteit van de mond te behouden.

Een kroon is een kapje dat over een beschadigde of verzwakte tand wordt geplaatst om de structuur te versterken en te beschermen tegen verdere schade. Het kan ook worden gebruikt om de kleur, vorm of grootte van een tand te verbeteren. Een kroon kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals porselein, zirkonium, goud of metaal legeringen, afhankelijk van de locatie van de tand en de specifieke behoeften van de patiënt.

Een brug wordt gebruikt om één of meer ontbrekende tanden te vervangen door een kunsttand die is bevestigd aan de tanden aan weerszijden van de opening. Dit wordt gedaan door middel van kronen die over de aangrenzende tanden worden geplaatst en aan de kunsttand zijn bevestigd. Het is belangrijk om ontbrekende tanden te vervangen om de functie en het uiterlijk van de mond te behouden, evenals om de gezondheid van het omliggende tandvlees en bot te behouden.

Het proces van het plaatsen van kronen en bruggen begint met het verwijderen van een deel van de tand of tanden die worden behandeld, zodat de kroon of brug er goed op past. De tandarts maakt dan een afdruk van de tanden en stuurt deze naar een tandtechnisch laboratorium om de kronen en bruggen op maat te maken. Tijdens de tijdelijke restauratieve fase kan de tand of tanden gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen en druk, waardoor de patiënt voorzichtig moet zijn bij het kauwen.

Eenmaal op maat gemaakt, plaatst de tandarts de kroon of brug op de tanden en bevestigt deze met een speciale lijm. Na de behandeling kan het gebied gevoelig zijn, maar de meeste patiënten kunnen snel terugkeren naar hun normale dagelijkse activiteiten.

Regelmatige controles en goede mondhygiëne, zoals regelmatig poetsen en flossen, kunnen helpen om kronen en bruggen langer mee te laten gaan en de gezondheid van de mond te behouden.

Uw tandarts om de hoek

Uitstekend bereikbaar

Persoonlijke zorg en aandacht

Uw zorgvraag staat centraal

Rolstoeltoegankelijk

Onze praktijk is rolstoeltoegankelijk

Vaste tandarts

Voor het hele gezin

Het komt voor dat een tand of kies afbreekt, of dat het vele male gevuld is waardoor een nieuwe vulling niet meer aan de orde is. Dit is dus om medische redenen, echter wordt er ook wel eens gekozen voor het plaatsen van een kroon om esthetische redenen. Dit kan bijvoorbeeld door enorme verkleuring of een misvormde tand.

Voordat u een kroon krijgt, wordt er een deel van u tand afgeslepen. Dat gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Daarna wordt er een afdruk van uw kaak of gebit gemaakt. Dat kan met een afdruklepel waarvoor u even moet happen, of digitaal met een intra orale scanner. De tandarts maakt ook een afdruk van de tegenovergestelde kaak om te zien hoe de tanden en kiezen op elkaar passen. En er wordt gekeken welke kleur de kroon moet krijgen. Met de afdrukken wordt een model gemaakt. De tandarts kan de kroon zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnisch lab.

Afhankelijk van uw gebit zal er als onderdeel van uw behandelplan alvorens aan de kroon wordt begonnen nog een wortelkanaalbehandeling of vulling nodig zijn. Het kan ook zijn dat de tand of kies versterkt moet worden

In afwachting daarvan krijgt u een tijdelijke noodkroon. De behandeling duurt twee tot drie afspraken. Na het plaatsen va neen kroon kunt u last hebben van gevoelige tanden bij warme of koude dranken. Als de gevoeligheid niet afneemt of erger wordt, kunt u altijd contact opnemen met de tandarts.

Testimonials

E J
Lees verder
Ik ben patiënt bij deze hele lieve tandarts. Dat is ook waarom ik overwogen heb om over te stappen zodat ik alsnog kan worden behandeld door tandarts Doaa. Hele lieve en rustige tandarts. Zelf ben ik een angstige patiënt en heb eindelijk een tandarts gevonden die mij heel goed begrijpt en begeleidt.